2016. június 25., szombat

Léna Étterem

A Léna Étterem a nyitás napján. Fotó: Dede Géza – Szolnok Megyei Néplap.

A Szolnok Megyei Néplap adta hírül 1983-ban: »A megyeszékhely Széchenyi lakótelepén — szemben az Aranykanna ABC-vel, — május 25-én kezdődött meg a Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat legújabb üzletének kivitelezése. A majdan Léna nevet viselő, 440 négyzetméter alapterületű étterem és eszpresszó a tervek szerint három hónap alatt elkészül. Augusztus 19-től megoldja a telep lakóinak déli étkeztetését, s néhány száz adaggal a diákétkeztetésbe is be tud segíteni. Csinos, 200 személyes kerthelyiség is csatlakozik majd hozzá. A kulturált étkező- és szórakozóhely megnyitásával a lakótelepiek régi vágyát valósítja meg a vendéglátó vállalat. Úgy alakítják ki betonyp elemekből a létesítményt, hogy később, az igények szerint tovább növelhető legyen. A mintegy 6,5 millió forint költséghez több mint 1,5 millió értékű társadalmi munkát terveznek. A segítő szándék máris megmutatkozott: a vendéglátó központi és szolnoki dolgozói a népfront-aktivákkal vállvetve már ott szorgoskodnak a földmunkáknál. Már kívülállók is ajánlották segítségüket, a Gagarin Lakásépítő Szövetkezet házkezelőségének 20 tagú brigádja is jelentkezett társadalmi munkára.«

A Léna Étterem építkezése – 1983. május vége. (Fénykép a Sz. Megyei Néplapból.)

»A Léna névre hallgató eszpresszó-étterem 400 négyzetméteréből [!] kétszázon, plusz a 120 négyzetméternyi kerthelyiségben szolgálják ki a vendégeket.
A vendéglő egyik fontos feladata a gyermekétkeztetés. Szeptembertől körülbelül 3–400 tanuló fog ott naponta étkezni. A Lénában ebédet fizethetnek elő a gyes-en lévők és a nyugdíjasok. Szombaton és vasárnap remélhetőleg a pihenő családoknak is megszokott helye lesz.
Természetesen szórakozóhely is, ahol esténként élőzene szól záróráig, 22 óra 30-ig...« — írta a Néplap az 1983. augusztus 19-i megnyitás után.

Hirdetés a helyi lapban.
Hétvégi élelmiszer-árusítás. T. Katona László felvétele. Sz. Megyei Néplap, 1987. aug. 3.

A Léna helyén 1993. április 2-án söröző nyílt Diána néven. Később ez is megszűnt, s azóta különféle áruházak otthona az épület.