2012. február 5., vasárnap

A lakótelep tervezése (1974)


1971-ben elkezdődtek a tereprendezési munkák: feltöltés, övárok-építés. 1972-ben beruházási stop miatt megálltak a munkálatok. Hátráltatta az építést a szolnoki betonelemgyár tervének átállítása is. 1973-ban megbízást adtak a LAKÓTERVnek az új helyzet felmérésére és a munka megindítására. Az új házgyári termékek, valamint a tervezett lakásszám növelése (5000-ről 6000-re) miatt új rendezési terv készült.

Itt már a mai állapothoz jobban hasonlító tervet látunk. Leglényegesebb különbség, hogy az északi oldalon elnyúló tízemeletesek és a (mai) Széchenyi körút közé tervezett pontházak közül – szerencsénkre – csak kettőt építettek fel, s azokat sem a tervezett magasságra.

A makettfotó és az adatok forrása: Szolnok Kisgyep. 
Bp., 1974. Városépítési Tudományos és Tervező Intézet

4 megjegyzés:

  1. Üdv!
    Szerintem a pontházak a makett szerinti helyükre kerültek, csak nem lettek olyan magasak, mint azt elképzelték. (A körút nyomvonala segít a tájolásban.)

    VálaszTörlés
  2. A bejegyzés eredeti szövegének második bekezdését "Névtelen" hozzászólása után kijavítottam.
    Eredetileg ez állt ott:
    »Itt már a mai állapothoz jobban hasonlító tervet látunk. Leglényegesebb különbség, hogy a város felőli tízemeletesek és a (mai) Széchenyi körút közé pontházakat terveztek. Ezeket szerencsére nem építették fel, s így e sorok körmölője nem a "szomszéd" konyháját látta 10 éven keresztül 7. emeleti ablakán át, hanem – kedvező időjárási viszonyok esetén – a Mátra csúcsait. (Végül a túloldalon építettek két házsor elé pontházakat.)«
    Kedves "Névtelen"! Köszönöm a helyreigazítást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. T. Kósa Úr!

      A fenti megjegyzést szintén én tettem, pusztán egyszerűbbnek tűnt gyosan, név nélkül elküldeni. (Aztán kiderült, hogy névvel sem bonyolult persze...)
      Legfőképpen azért írtam, hogy "teszteljem", él-e még a blog. Nemrégen bukkantam rá és testvéreire, pár napot rászántam, végigböngésztem őket és reméltem, hogy eme érték, amit Ön létrehozott, nem megy veszendőbe mindenfajta érdeklődés hiányában. Úgy érzem, nagyon kevesen szeretjük Szolnokot ahhoz, hogy históriásai, nagy "mesélői" munkáit tűnni hagyjuk.
      Kívánok hát további történeteihez kedvet és kitartást! Üdvözlettel

      Törlés
    2. Tisztelt Buczkó Úr!
      Köszönöm folyamatos érdeklődését. Természetesen "él" a blog — illetve élnek a blogok. Az volt a tervem, hogy a már régebben indított, nekem ötletet adó, de már egy éve "megdermedt" blogok (Tabán, Szanda, Szólnaki Vár) készítőjével együttműködve, azokat részben átvéve, s újakat indítva az egész város területének (kisebb közösségeinek) múltját (és jelenét) bemutatom ilyen blogok formájában. Három blogot (A Tisza Szolnoknál, A Nagyváros Szolnokon és ez) el is indítottam, s ezeket referenciaként bemutatva támogatást kértem Szolnok M. J. Város illetékes osztályvezetőjének írt levelemben. Azóta hét hónap eltelt, s válaszra sem méltatott a Hivatal. (A statisztika szerint meg sem tekintették a blogokat.) Ennek ellenére azóta egy negyediket, "A szolnoki Újváros" címűt is elindítottam.
      Ugyanakkor a bejegyzések gyakoriságát csökkentettem, hiszen a családomat ebből nem tudom eltartani. Bejegyezni valóm azonban bőven van, így a blogok lassan tovább fognak döcögni. Szerencsére egyre többen segítik munkámat régi fényképekkel, információval, biztatással.
      Tisztelettel: Kósa Károly

      Törlés