2017. szeptember 30., szombat

Betánia

A "cégtábla" 2014-ben. Fotó: Kósa Károly
1991. október 19-én »a szolnoki Széchenyi városrészben, a Barta István utca 10-es számú ház néhány átalakított alagsori helyiségében megnyílt a Görög Katolikus Egyház kezelésében lévő „Fél falat” nevű étkező. Nem ingyenkonyha ez, mégis várhatóan jelentős szerepe lesz a legszegényebbek segítésében, ellátásában. A neve is arra utal, hogy féláron kaphatnak itt meleg ételt a rászorulók, „a falat” másik felét alapítványból, intézmények, szervezetek, magánszemélyek adományaiból fedezik. S korántsem utolsó sorban ezekben a helyiségekben a téli hónapokban meleg és jó szó is várja a betérőket.
Jaczkó György görög katolikus parochus üdvözölte dr. Keresztes Szilárd hajdúdorogi megyéspüspököt, aki közös ima és rövid beszéd után fölszentelte a helyiségeket. Beszédében utalt arra, hogy elsősorban a szegényeket, öregeket, magányosokat várják ezekbe a helyiségekbe. Fő gondolata a fél falat megbecsülésének fontossága volt.
[...] 
A felszenteléssel egyúttal hivatalosan megnyitották a Keresztény Népfőiskolát is. A szombati előadást pszichológiai témáról Szentesiné dr. Tóth Edit tartotta, majd önismereti tréning következett.« – olvashatjuk az Új Néplap korabeli tudósításában.
1999 novemberében szintén a helyi lap közölte a parókus nyilatkozatát: »Évente 3000–3500 ebédet osztunk ki, ez napi 10–20 ebé­det jelent.« A Betánia működése később megszűnt, ám az emlékét talán még most is hirdeti a tábla az 1992-től Czakó Elemér nevét viselő utcában.

Fénykép a szentelés ünnepéről. Új Néplap, 1991. okt. 21.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése